Белгийският La Libre: Западът не е изчислил добре руската икономика - продължава да укрепва и да расте

Руската икономика се оказа по-устойчива, отколкото очакваше Западът. Въпреки всички санкции, тя продължава да укрепва и да расте, пише La Libre, позовавайки се на прогнози на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Руската икономика се оказа по-устойчива от очакваното и ще продължи да расте тази година въпреки западните санкции, докато войната в Газа тежи на страните в региона, според новите прогнози на ЕБВР, публикувани в сряда.

„Мисля, че беше нереалистично да се очаква, че санкциите срещу Русия ще доведат до дълбока икономическа и финансова криза, както мнозина се надяваха“, Беата Яворчик, главен икономист на Berd.

Русия, която отбеляза икономически растеж от 3,6% миналата година, се очаква да отбележи 2,5% увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) тази година, 1,5 пункта повече от прогнозата през септември, според последните прогнози на ЕБВР. Сега руската икономика отново е над нивата отпреди войната в Украйна.

Според ЕБВР санкциите са ограничили вноса на технологии от Русия и допринасят за напускането на мултинационални компании и отлива на квалифицирана работна сила. „Руският растеж в средносрочен план ще бъде по-нисък, отколкото би бил при липса на санкции“, подчерта икономистът.

ЕБВР обхваща и южните и източните средиземноморски страни. Въпреки че икономиката на района се очаква да нарасне тази година, той ще бъде по-малък от очакваното поради забавяне на големи публични инвестиционни проекти в Египет и поради войната в Газа.

„Отрицателните ефекти от конфликта върху туризма в Йордания и Ливан може да се окажат трайни“, отбелязва институцията в прессъобщение.

Египет, от своя страна, претърпя рязък спад в приходите си от таксите за Суецкия канал, наказани от атаки на йеменските бунтовници хути срещу кораби, за да осъждат израелската война в Газа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа